Sunday, January 30, 2011

Pau Berinti Kelapa

Haa, satu lagi resepi yang ambe nok kongsikan dengan pembaca2 blog ambe... Pau ni salah satu jenis makanan yang agak populer kat Malaysia nih.. Asal makanan ini adalah makanan orang Cina. Sama macam nasi ayam, tapi nama pun 1 Malaysia, makanan2 dari setiap etnik di Malaysia dapat dinikmati bersama..
Kalau kat rumah pun, mak ambe slalu jugok buat pau ni... Senang je, tak susah sangat.. Tapi, dok dapatlah ambe masok sendiri, maklumlah duk kat kolej ni ada peraturan tak boleh masak... Takpe2, meh ambe nak kongsikan resepinye:-











(Gambar - kredit untuk eiramalik.blogspot.com)

Bahan-bahan:-

- Doh -
1 kilogram tepung gandum
1 paket ibu roti/yis
1/2 sudu kecil garam
3 cawan air suam
2 sudu makan planta
2 sudu makan minyak masak
Plastik atau daun pisang
2 sudu kecil gula pasir

# nota:- nak lagi sedap, boleh campurkan 2 sudu makan susu pekat manis ke dalam adunan doh

- Inti -
1/2 biji kelapa parut (bahagian putih sj)
1/2 cawan gula merah
2 sudu besar gula pasir
1 sudu teh garam halus
1 cawan air
2 helai daun pandan (ikatkan)
1 sudu besar tepung jagung/tepung gandum


Cara-cara:-

(Siapkan inti dahulu sebelum membuat doh)

- Inti -
1. Masukkan air, gula merah & gula pasir ke kuali. Masak di atas api yang sederhana sehingga semua gula hancur. Tapiskan.
2. Masukkan kelapa parut, daun pandan, garam & tepung jagung ke dalam air gula tadi. Kacau rata.
3. Masak campuran semua bahan-bahan tadi di atas api & kacau selalu untuk mengelakkan hangus. Masak sehingga inti tidak berair lagi.

- Doh-
1. Campurkan tepung gandum, planta dan susu dalam mangkuk besar. Ramas sehingga sebati.
2. Air suam, gula, garam dan ibu roti/yis disatukan dalam bekas lain. Biarkan sebentar sehingga berbuih.
3. Setelah itu, tuang campuran ibu roti/yis dan air tersebut sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung, sambil diuli perlahan-lahan sehingga menjadi doh.
4. Kemudian, masukkan minyak masak, uli sehingga rata.
5. Jika adunan melekat di tangan, tabur sedikit tepung. Hempas adunan sebanyak 30-40 kali..
6. Rehatkan adunan selama 10minit - 15minit.
7. Siapkan plastik atau daun pisang untuk buat alas pau.
8. Ambil sedikit doh, leperkan dan letakkan inti kelapa. Kemudian, tutup inti tersebut dan bulatkan doh itu. Bahagian pau yang ditarik dibahagian bawah manakala bahagian yang licin dijadikan bahagian atas pau. Letakkan di atas alas pau dan susun di dalam tempat kukusan. Biarkan pau mengembang selama 30 minit lagi.
9. Panaskan kukusan. Apabila air mendidih, letakkan bekas pengukus yang mengandungi pau ke atas pengukus dan tutup. Masak selama 5 - 7 minit. Jangan masak terlalu lama.
10. Keluarkan pau, keringkan pau atas surat khabar.
11. Pau sedia untuk dimakan.

Slamat mencuba... =)

No comments:

Post a Comment